Notícies

Informe Cineclubisme 2020

Aprofitant els actes de la 8a Setmana del Cineclubisme a la Filmoteca de Catalunya, vam presentar públicament l’informe anual, on es donen a conèixer algunes xifres generals que revelen quina ha estat l’afectació de la pandèmia en el sector.

Malgrat que la crisi de la covid-19 ha afectat tots els àmbits, i també ha trastocat decisivament una línia que des de feia més d’una dècada tenia tendència ascendent, el cert és que el dels cineclubs, en termes relatius, no ha estat un dels sectors més damnificats gràcies a la seva ràpida recomposició. Respecte 2018, últim any amb indicadors de referència, els cineclubs catalans van reduir, el 2020, a poc més de la meitat el nombre d’espectadors —de 80 mil a 41 mil— i sessions —de 1.300 a 700—, però van mantenir xifres gairebé idèntiques en la mitjana d’espectadors —de 59 a 58—. Tot plegat són uns números més positius que els de l’exhibició comercial cinematogràfica, que segons l’estudi publicat pel CoNCA sobre l’afectació econòmica de la pandèmia van veure reduïda la seva activitat en un 74%.

Per altra banda, l’estudi també exposa un creixement percentual de sessions en català (versió original, subtitulades o doblades al català) —del 26,3% al 29,5%—; de sessions programades de cinema català (produccions catalanes) —del 13,8% al 16%— i de sessions en versió original, que superen els dos terços —del 64,8% al 67,5%—. Aquests números són especialment significatius si es contemplen els de l’exhibició comercial a Catalunya, extrets de dades de la memòria de 2020 de l’ICEC i de l’Informe anual 2020 del CoNCA: 2,6% de quota de cinema en català (VO, subtitulat o doblat); 11,9% de quota de pantalla de produccions catalanes a les sales, i 34,9% de sessions en versió original.

Estadístiques cineclubisme 2020

Leave a comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *