CRÒNICA DE LA XVIII TROBADA DE CINECLUBS DELS PAÏSOS CATALANS A LLORET DE MAR
Cineclubs assistents:
Cineclub Adler de Lloret de Mar (Joan Moret, Jordi Pau Corominas i Conxita Romaní), amfitrions de les jornades, Cineclub 39 Escalons de Manacor (Mireia Iniesta), Cineclub AC Granollers (Jordina Medalla), Cineclub Ateneu d’Igualada (Joan Francesc Fitó), Cineclub Barcelona Espai de Cinema (Emma Fernández, Cristina Santacreu, Graciela Arce), Cineclub Bigues i Riells (Pere Aznar), Cineclub Bescanó (Pere Lladó, Pep Ribera, Bernadet Sado, Rosa Collell, Elisenda Farriol), Cineclub Casino de Sant Andreu de la Barca (Montse Tornés i Jordi Viloca), Cineclub Cisco Mosenya de Santa Perpètua de Mogoda (Mireia Fernández), Club Cinema Castellar del Vallès (Àlex Portolés), Cineclub Diòptria de Figueres (Xavier Cairó i Carles Font), Cineclub Associació d’Enginyers de Barcelona (Juan Manuel García Ferrer i Teresa Muñoz), Cineclub Geganters de Tavertet (Carles Valero i Maria del Carmen Pirla), Cineclub La Garriga (Martí Porter, Patricia Astorga i Tariq Porter), Cineclub FFC de Barcelona (Jaume Macià), Cineclub Les Valls d’Andorra (Jesús Galindo), Cineclub Olot (Jep Costa i David Pagès), Cineclub Sabadell (Esteve Badia, Glòria Soler i Gerard Armengol), Cineclub Amics del Cinema de la Vall de Ribes (Sergi Díaz, Marta Bayó i Enrique Ruiz), de Ribes de Freser, Cineclub Vic (Sergi Calle i Montse Comerma), Cineclub Vilafranca (Miquel Felipe, Manel Pac i Júlia Font), Cineclub Vitraris de Vidreres (Carles Puig).
Telemàticament es van connectar el Cineclub Xiscnèfils de Cerdanyola del Vallès, Cineclub Manresa, Cineclub de la Comarca del Moianès de Castellterçol i Cineclub Lo Pergi de Miravet.
Presents els treballadors Olga Iglesias (Coordinadora General i responsable d’administració i programació); Pablo Sancho (Responsable de Projectes) i Julio Lamaña (Comunicacions)
En total van participar 26 cineclubs, 22 de manera presencial i 4 online.
Les XVIII Jornades del Cineclubisme Català van tenir lloc el 3 i 4 de juny a Lloret de Mar, capital de la Cultura Catalana 2022. Per primer vegada aquesta trobada se celebrava a la ciutat de la Costa Brava.
La trobada es va iniciar amb la benvinguda als i les cineclubistes i un esmorzar gentilesa del cineclub amfitrió, en el vestíbul del Teatre de Lloret sota la mirada de la Blanca Aurora. Mentrestant, un equip de realització filmà a l’interior del teatre una sèrie d’entrevistes que compondran un petit audiovisual sobre què significa formar part d’una associació i d’un cineclub en ocasió del Dia de l’Associacionisme Cultural (DASC) que se celebra el 4 de juny.
Assemblea General de la FCC
En total van participar 26 cineclubs, 22 de manera presencial i 4 online.
Enguany l’Assemblea torna a ser híbrida, i els cineclubs ens acompanyen presencialment (la majoria) però també des de les seves cases.
Per començar, la presidenta Emma Fernández fa una valoració de la trajectòria de la Federació durant 2022:
“L’any 2022 ha estat l’any del retorn a la tan enyorada normalitat. El cineclubs han anat reprenent poc a poc i amb fermesa les seves activitats i ja podem parlar d’una recuperació, si no del 100%, sí d’un percentatge prou alt com per sentir-nos optimistes i felicitar la tasca de cada un dels cineclubs que no han perdut en cap moment l’empenta i les ganes de continuar endavant. Es nota, darrera d’aquest increment, l’esforç incansable de tota la família cineclubista i d’una societat delerosa de consumir cultura, en el millor sentit de la paraula, i de veure cinema de qualitat més enllà de les pantalles de les seves llars. Tot i això, no podem oblidar i posar en valor la continuïtat de l’activitat online de l’Escola Popular de Cinema que amb les xerrades i els cursos ens ha permès arribar a molta més gent. Al 2022 hem arribat als 58 cineclubs i estem rebent moltes consultes interessant-se per crear-ne de nous. La Finestreta Cineclubs de servei d’assessoria virtual bull.
Voldria destacar dues de les activitats que van ocupar de manera transversal tot el 2022 i en les que la FCC va bolcar tot els seus esforços amb uns resultats més que satisfactoris. En primer lloc L’Escola d’Estiu que va dur el cinema i les ganes d’aprendre a un raconet del Montseny on vam fer passejades i llargues converses cinèfiles, vam gaudir de diferents tallers i el millor de tot, vam compartir el nostre amor pel cinema. Tant els convidats, la Judit Colell i en Quim Casas, com els talleristes i els assistents vam passar tres dies on el cinema va ser l’absolut protagonista. I en segon lloc i no menys important la trobada a Granollers de cineclubistes d’arreu del món per assistir a l’Assemblea de la Federació Internacional de Cineclubs que va escollir Catalunya per a celebrar el 75è aniversari. Va ser un cap de setmana de treball intens on vam poder ser testimoni de la tasca complexa i àrdua que la FICC tenint en compte la diversitat geogràfica i cultural que això comporta. La nostra entitat sempre ha tingut un paper actiu en la FICC i aquest any amb especial èmfasi amb la incorporació de l’Olga Iglesias com a tresorera. De ben segur que la FCC continuarà col·laborant en tots els projectes futurs de la FICC. Per la meva part, posant el meu granet de sorra, vaig anar com a jurat del Premi Quijote al Festival de L’Havana i va ser una de les experiències cinèfiles més maques que he tingut mai. Animo tothom a participar com a jurat en qualsevol dels Festivals que atorguen aquest premi perquè és realment una experiència única.
Les institucions públiques, l’ICEC i Cultura Popular, van mantenir el seu recolzament i els seus ajuts ens van arribar puntualment de manera que la nostra activitat i projectes van tenir la continuïtat esperada: les XVI Jornades Cineclubistes, la IX Setmana del Cineclubisme Català, El dia de l’Associacionisme Català, FilmoXarxa, o projectes tan engrescadors com Què gran és el cinema. Els podreu veure tots detallats en aquesta memòria. Les institucions ens tenen en compte i a finals d’any l’Acadèmia del Cinema va fer un homenatge als 10 cineclubs amb més de 50 anys.
Gràcies a tots els Cineclubs, treballadors de la FCC, col·laboradors i membres de la Junta per la feina feta durant l’any 2022. Som un gran equip!”
A continuació s’expliquen els projectes iniciats i desenvolupats en 2022:
A destacar:
- FilmoXarxa, amb 54 sessions i 2234 espectadors
- Sessions de Filmoteca, amb 33 sessions i 964 espectadors
- La 9a Setmana del Cineclubisme, amb set projeccions i 450 espectadors
- 9 activitats formatives entre cursos, tallers i cinefòrums més 4 activitats de Bibliolab
- L’Escola Popular de Cinema, que inclou les Xerrades Cineclubistes amb Àngel Quintana, Carlos Losilla, Imma Merino, Jara Yáñez i Mariona Borrull i els Cursos Online impartits per Óscar Pérez i Mireia Iniesta
- Què gran és el cinema!, un projecte de cinema, memòria i gent gran
- Primera edició de l’Escola d’Estiu
- Assemblea General de la Federació Internacional de Cineclubs a Granollers
Quant a les altes i les baixes, s’informa que en 2023 només un cineclub ha causat baixa de la Federació , El Cor de Sentmenat, per la seva dissolució, i que s’han incorporat a la nostra entitat el Cineclub FFC de Barcelona, Cineclub La Mirada – Mas Guinardó de Barcelona, el Cineclub Vilada, el Cineclub de l’Associació Cultural Lo Pergi de Miravet i el Cineclub del Casal Català de Quito.
A data de juny de 2023 són 62 els cineclubs federats a la nostra entitat: 38 de la província de Barcelona, 9 de Girona, 1 de Lleida, 8 de Tarragona, 1 a les Illes Balears, 1 a Andorra, 2 a la Comunitat Valenciana, 1 a Mèxic i 1 a Equador.
Un punt destacar de l’ordre del dia era el de renovació de la junta directiva pel període 2023-2025. Al no presentar-se cap més candidatura, per unanimitat va ser escollida una junta continuista amb Emma Fernández al capdavant dos anys més de l’entitat, acompanyada com fins ara per Mireia Iniesta com a vicepresidenta, Cristina Santacreu com a tresorera i Anna Lati com a secretària. Com a vocals continuen Àlex Portolès, Jordina Medalla, Noel Puigdollers, Joan Moret, Jesús Galindo i Ginés Fernández, i s’incorpora en Pere Aznar.
L’Assemblea es va allargar més estona del temps previst i el punt de comentaris i preguntes es va encavalcar amb un espai de debat i opinió a on els cineclubistes van poder parlar i preguntar sobre els projectes en marxa de la nostra entitat.
DINAR DE GERMANOR I LLIURAMENT DEL SOCI D’HONOR DE LA FCC
El Restaurant Can Sabata de Lloret va acollir un dinar inoblidable i difícil de superar en termes extra-culinaris. En el lapse de temps (90 minuts) entre que els i les cineclubistes van seure a la taula i els primers plats arribaven a la mateixa, els assistents del dinar van poder compartir experiències i converses cinèfiles que van alleugerar la gana. El dinar és el millor moment per a que aquells que assisteixen per primer cop a l’assemblea estableixin nous vincles amb veterans cineclubistes i departeixin converses molt salades.
Abans de que arribessin les postres, va ser el moment de reconèixer com a soci d’honor de la Federació Catalana de Cineclubs al vicepresident del cineclub Adler, en Jordi Pau Coromines. Una figura clau del cineclubisme lloretenc, que connecta la història dels dos cineclubs de la ciutat, l’antic i l’actual. Com a obsequi, va rebre una fotografia emarcada original de ’2001, una odissea a l’espai’ i el llibre ‘Los archivos personales de Stanley Kubrick’. En Jordi ens va explicar que justament va ser aquesta imatge la que va utilitzar per fer el cartell del film quan el van projectar per primer cop al cineclub, ja que ell era l’encarregat de crear els cartells i publicitats del cineclub abans que existissin els programes de disseny per ordinador.
XERRADA SOBRE EL FUTUR DEL CINEMA (I ELS CINECLUBS) EN LA POSGUERRA DEL STREAMING, A CÀRREC D’ELENA NEIRA
Amb les postres a la gola, ens vam dirigir al Centre Cívic El Rieral per assistir a la xerrada que l’Elena Neira ens havia preparat.
Neira és llicenciada en Dret i Comunicació Audiovisual i està especialitzada en nous models de distribució audiovisual. És professora de comunicació a la UOC i a la UIC, col·laboradora habitual de Movistar+ i autora de diferents llibres, el més recent “Streaming Wars: la nueva televisión”.
Es van abordar els canvis que la pandèmia i la revolució del streaming han introduït en el negoci de l’exhibició cinematogràfica, els reptes que planteja conquerir noves audiències (on està el públic jove?) i de quina manera els cinemes (i en extensió els cineclubs) poden reivindicar un espai propi i exclusiu dins de l’actual oferta cultural i d’oci.
En acabar la xerrada, que va interessar a tothom i va obrir debats que es van allargar fins el sopar, va tocar acomiadar-se d’aquells que no es quedaven a fer nit a Lloret i tornar fins el passeig. Els que van pernoctar a la ciutat, van poder viure en primera ma l’animada nit lloretenca.
VISITA GUIADA PEL CAMÍ DE RONDA
El matí de diumenge va ser l’entrada a un Lloret desconegut, aquell que no surt a les noticies i que viu apartat dels neons i discoteques que cada nit s’omplen de comiats de solters. De la mà del professor i historiador Joan Antoni Hernández, vam conèixer apunts de la història d’una població que ha celebrat més d’un mil·lenari i que abans de convertir-se en el que és avui, va ser una important ciutat mercant, port de partida i arribada de molts que van marxar a fer les Amèriques (els ”americanos” com diuen a Lloret). Des del passeig marítim ens vam dirigir cap el camí de ronda en direcció a Tossa de Mar, on la història i la natura es fonien per donar-nos a entendre que és el que va enamorar de Lloret de Mar als primers turistes fa ja moltes dècades enrere i a on vam conèixer la curiosa història del doctor Adler, el dentista d’origen txec i cineasta amateur que donà nom al cineclub amfitrió. La cirereta va ser poder gaudir d’un vermut que ens vam preparar del cineclub a meitat de camí, en un lloc privilegiat amb vistes al Mediterrani.
I arribada l’hora de dinar, alguns van apurar per continuar les converses i després va ser el moment de dir adeu i fins l’any vinent, on ens trobarem a la ciutat de Vilafranca del Penedès.
Trobareu imatges i vídeos al nostre flick
- Organitza: Cineclub Adler de Lloret de Mar i Federació Catalana de Cineclubs
- Amb el suport de l’Ajuntament de Llioret de Mar
- Amb el suport del Departament de Cultura i la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural
- Activitat inclosa en el Dia de l’Associacionisme Cultural Català DASC2023