Notícies

Crònica de la Trobada internacional de cineclubs i l’Assemblea Feneral de la Federació Internacional de Cineclubs a Granollers

La Federació Catalana de Cineclubs (FCC) i la Federació Internacional de Cineclubs (FICC) van organitzar una trobada internacional del 17 al 20 de novembre 2022 a la ciutat de Granollers. Va ser una trobada molt especial ja que es celebrà el 75è aniversari de l’entitat que agrupa al moviment cineclubista mundial.

Entre les activitats organitzades, el fòrum “Educació i diversitat cineclubista” i la consecució de l’Assemblea General de la FICC (amb eleccions al Comité Executiu) a més de reunions bilaterals entre els països membres. Van ser presents els països: Equador, Mèxic, Colòmbia, Cuba, Portugal, País Basc, Itàlia, Dinamarca, Alemanya, Serbia, Bangladesh i Nepal. Molts altres països intervindran de forma virtual.

Els delegats i persones que van participar:

Presencial.- Joao Paulo Macedo (Portugal), Golam Rabbany Biplob (Bangladesh), Raivo Olmet (Estonia), Laura Godoy (Equador), Olga Iglesias (Catalunya), Kim Brunn i Cecilie Skou (Dinamarca), Emma Fernandez (Cataluny), Ander Gisasola (Pais Basc), Dragan Molonkovic (Serbia), Kedar Pathak (Nepal), Pablo Sancho (Catalunya), Marcela Aguilar (Colombia), Gunther Kinstler i Philippe Aubek (Alemanya), Lázaro Alderete (Cuba), Marco Asunis i Tiziana Spadaro (Italia), Antonio Costa (Portugal), Gabriel Rodríguez i Lucía Gaja (México), Julio Lamaña (Catalunya).

Online.- Claudino de Jesus (Brasil), Cristina Marchese (Argentina), Deborah Parker (UK), Premendra Mazumder (India), Andrea Haynes (New Zealand), Marha Otte (Norway), Boughta ElMahrouh (Morocco), Marina Kravtsova (Russia)

Van ser 4 dies de intensos treballs al voltant del paper del cineclubisme en l’àmbit educatiu i formatiu. El nou Comitè Executiu de la FICC, al qual es va incorporar com a tresorera la nostra companya Olga Iglesias ha quedat composat de la següent manera:

IFFS/FICC Executif Commitee

Cultural President – Kamran Shirdel – Iran

 

MAIN OFFICE

Executive Committee 2022 – 2024

President – João Paulo Macedo – Portugal

Vice- President – Làzaro Alderete – Cuba

General Secretary – Gabriel Rodríguez – México

Treasurer– Olga Iglesias– Catalunya-Spain

 

Secretary Groups:

Africa – Bouchta Elmachrouh – Morocco

Asian Pacific

Europa – António Costa Valente – Portugal

Nordic Europe– Deborah Parker – UK

Latin America – Laura Godoy – Ecuador

Special Duties:

Juries: Atle Hunnes Isaksen – Norway

Research in the Archive: Ander Gisasola- Basque Country-Spain

Research & Publications – Andrea Haines – New Zealand

Communication – Marcela Aguilar  – Colombia

Cine-education: Cristina Marchese –Argentina / Isa Catarina Mateus (Deputy) – Portugal

Children and youth films – Günther Kinstler –Germany/ Phillip Aubel (Deputy) – Germany

Al final de les jornades de treball es va signar LA CARTA DE GRANOLLERS, un document programàtic pels propers anys de l’entitat:

Carta de Granollers dels cineclubs

Reunits a Granollers, Barcelona, ​​Espanya, del 17 al 20 de novembre de 2022, representants de federacions, cineclubs, associacions i consells, afavorits per la Federació Internacional de Cine Clubs, en el marc del seu 75è aniversari, i amb el suport especial de la Federació Catalana de Cineclubs i del Cineclub Granollers, celebrem l’Assemblea General de la FICC/IFFS, des d’on signem aquesta carta.
Deixant enrere l’emergència sanitària que ha commocionat la humanitat, fem una crida als governs dels nostres països a promoure els drets humans i a garantir els drets a la vida, al menjar, a la salut, a l’educació, la cultura, el art i a internet, ratifiquem el lloc del cineclub a la vida cultural d’escoles, universitats, comunitats, barris, pobles i ciutats.
Reivindiquem l’internacionalisme com una forma de solidaritat que conjuga i celebra la diversitat cultural. Entenent el cinema com un mitjà de comunicació i informació vinculat a l’esfera pública i el cineclub com a agent de l’alfabetització i la valorització dels cinemes nacionals. Per això, reconeixent la rellevància del cinema en la conformació de la identitat, la diversitat, i la subjectivitat personal i col·lectiva, ens pronunciem per:
  • la vinculació amb sistemes educatius, catàlegs, festivals, canals de televisió públics i Acadèmies de Cinema que permetin intercanvis als nostres països. i l’acostament amb prenedors de decisions per participar en el disseny de polítiques culturals.
  • Impulsar lleis d’educació i reglaments que permetin aplicar les polítiques públiques i educatives als espais educatius, així com als mitjans de comunicació públics.
  • La conformació i la difusió de catàlegs de materials disponibles per a l’ús en comunitats educatives de tots els nivells, així com el desenvolupament d’observatoris d’educació i polítiques educatives.
  • La implementació de jocs i protocols que ampliïn l’alfabetització audiovisual i la multiplicació de llocs a Internet que reuneixin aquests recursos i promoure l’anàlisi estètica, cultural i social del cinema.
  • La realització de noves trobades amb els temes de l’educació, la comunitat i el cineclubisme.
  • Estimular la investigació, estudi i publicació sobre la història, treballs i bases de dades dels cineclubs per caracteritzar i valoritzar la seva importància i incidència a les seves comunitats.
  • Promoure cinemes dels pobles originaris, afroamericans, de comunitats de base i dels països africans i asiàtics, per reconèixer-ne la importància històrica i contemporània.
Signen: Marcela Aguilar (Colòmbia), Ander Gisasola (País Basc-Spain), Antoni Costa Valent (Portugal), Emma Fernández López (Catalunya-Espanya), Raivo Olmet (Estònia), Philipp Aubel (Germany), Lázaro Alderete (Cuba), Günther Kinstler (Germany), Olga Iglesias Jodar (Catalunya-Espanya), Dragan Milinkovic (Sèrbia), Gabriel Rodríguez Álvarez, (Mèxic), Pablo Sancho Par’s (Catalunya-Espanya), Lucía Gajá Ferrer (Mèxic), Golam Rabany Biplob (Bang , K.P. Pathak (Nepal), Julio Lamaña Orozco (Catalunya), Marco Asunis (Itàlia), João Paulo Macedo (Portugal), Laura Godoy (Equador).

La Federació Catalana de Cineclubs i la Federació Internacional de Cineclubs

La FICC va nèixer al Festival de Cannes al 1947 i ha estat fonamental en la defensa dels Drets del Públic a nivell mundial. François Truffaut va ser president el seu president i ha tingut altres presidents honoraris com Teo Angelopoulos o Luce Vigo. La Federació Catalana de Cineclubs que funcionava amb aquesta denominació des de 1978 va ingresar a la FICC al 1986 com a federació que no representava un estat. A l’Assemblea de Glasgow de 1995 la FCC és l’única federació espanyola representada i en l’Assemblea de 1997 a Tessalónica, la FCC va demanar ser admesa com membre de ple dret (fins a llavors érem membres associats, amb veu però sense vot). Al 2001, a l’Assemblea de Porto (Portugal), es van aprovar els nous estatuts de la FICC, i es va consagrar la pertinència de la FCC com a membre de ple dret com a representant d’un país sense Estat.

El Cineclub de l’Associació Cultural de Granollers, el més antic de l’Estat Espanyol, acullí aquesta trobada que renova la força del moviment del públic de cinema organitzat a tot el món.

Les fotografies es poden consultar al nostre flickr

Leave a comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *