Federació catalana de cineclubs

Gestionem programacions i serveis cinematogràfics a cineclubs, entitats sense ànim de lucre i administracions

Federació Catalana de Cineclubs :: Notícies

Titular notícies
Divendres 22 Gener 2021
Estem molt contents del resultat del primer cicle de les "Xerrades cineclubistes". La suma de vistes diu que la de Guerin l'han vist + de 1800 persones, la del Serra + de 1300 i la de Laxe + de 1000 (fins el moment).

La de José Luis Guerin la van veure en directe 387 persones, la de Albert Serra 293 i la d'Oliver Laxe 414. Estem molt agraïts a tots els cineclubs que vau compartir les xerrades i les vau promocionar a les vostres xarxes. Ha estat un exemple de col·laboració cineclubista. Si les voleu veure són al canal de youtube de la Federació.

Es poden veure al canal de youtube de la Federació

 Amb l'ajut del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural)

 

Dimarts 19 Gener 2021
Us volem enviar informació sobre aquest títol que va guanyar el Premi Don Quijote  de la Federació Internacional de Cineclubs a la passada edició al Festival Internacional de Cinema de l'Alternativa. Molts crítics la consideren de les millors pel.lícules del 2020
 
Si us plau, si esteu interesats, envieu-me un mail a olga@federaciocatalanacineclubs.cat
 
Aquí us deixo enllaços a materials
 
-MATERIALES GRÁFICOS Y DE PRENSA:

-TRAILER DCP PARA PROYECCIÓN EN SALAS:

-CALIFICACIÓN EDADES (+12):
 
EL AÑO DEL DESCUBRIMIENTO Dir: Luis López Carrasco 
ESPANYA 2020, 3h, 20 m

El 1992, Espanya té dos esdeveniments que fan que es presenti a la comunitat internacional com una potència moderna i internacional als ulls de l'món: els Jocs Olímpics de Barcelona i l'Expo de Sevilla. Un any gloriós que tancava la dècada dels 80, la dècada en què Espanya va abandonar la seva època com a país subdesenvolupat.

Però el 1992 també va ser l'any en què a Cartagena, diversos disturbos i protestes causats pel tancament de fàbriques i la política de desindustrialització van acabar amb l'incendi de parlament regional per còctels Molotov. Un esdeveniment que va acabar sent oblidat per la majoria de la població.

En L'any de la descoberta, reviu aquest episodi històric des d'un bar de Cartagena, en el qual diverses generacions es reuneixen. Dels testimonis i manifestants de moment la història es traspassa a les generacions més joves. La consciència de classe, la crisi econòmica i el paper dels sindicats es filtren a la superfície enmig de converses sobre altres temes de la vida.

Formats: DCP/ Bluray i podrien editar DVDs si es necessari 
Ja sabeu, si esteu interessats (tenint o no data) o necessiteu més informació, enviu-me un mail a olga@federaciocatalanacineclubs.cat

 

Divendres 15 Gener 2021
Ja podeu recuperar la xerrada amb Oliver Laxe al Canal de Youtube de la Federació Catalana de Cineclubs

Gràcies a tots per la participació nombrosa


 

Dimarts 15 Desembre 2020

En el panorama de festivals que al llarg de l’any es celebren a Catalunya, la darrera cita imprescindible es el REC de Tarragona. Un festival dedicat a les òperes primes que ha arribat a la seva vintena edició en un 2020 tant impredictible que fins un parell de setmanes abans de l’inici del festival, el 2 de desembre, no es sabia si es podria celebrar presencialment. Per sort, els cinemes van reobrir a tota Catalunya i el REC es va poder celebrar en format presencial (tot i que a través de Filmin s’ha pogut seguir part del festival de manera online).

Una de les novetats més significatives que presentà la edició 20 del REC és la incorporació per primera vegada d’un jurat cineclubista, substituint al tradicional jurat de la crítica. La creació d’aquest jurat és un reconeixement a la tasca que fan els cineclubs en la distribució i exhibició d’un tipus de films que tenen grans primeres finestres com el REC però que, sovint i malauradament, no troben després suficients canals per a la seva difusió.

El primer jurat cineclubista, creat amb vocació estatal, ha estat integrat per tres components: Ander Gisasola, del Kresala Cinekluba de Donosti; Óscar Iglesias, del Cineclube Padre Feijoo, de Ourense; i jo mateix, Pablo Sancho, representant a la Federació Catalana de Cineclubs.

Tres realitats geogràfiques diferents però comunes en les formes. La llunyania és només en quilòmetres, doncs les experiències compartides del dia a dia dels cineclubs si no idèntiques, son molt semblants. A les sobretaules, com a plat principal la gestió de les entitats en plena pandèmia per la Covid-19, ja que les particulars gestions dels governs autonòmics varien en funció dels seus criteris, a vegades difícils d’entendre. Per exemple, a Galicia, els esdeveniments culturals no poden tenir més de 30 persones de públic, independentment de l’aforament de les sales i espais.

Pel que fa al festival, la feina del jurat cineclubista era valorar les onze pel·lícules que conformaven la secció òpera prima. Títols procedents d’Europa principalment però amb presència llatinoamericana y asiàtica.

El jurat cineclubista va decidir lliurar dos premis: una menció i el premi a la millor pel·lícula:

Premi a la millor pel·lícula del jurat cineclubista

El jurat cineclubista ha volgut premiar una pel·lícula que representa valor com el compromís més enllà de la pròpia obra cinematogràfica, enfocant temes de caràcter social i humà, generant preguntes a debats latents a l’actualitat, sense renunciar a un interès per l’estètica i una posada en escena que uneix una crua denuncia als abusos sexuals en l’esport d’elit i una perfecció plàstica no habitual en una òpera prima.

El premi és per "Slalom" de Charlène Favier.

Menció especial

El jurat cineclubista ha decidit atorgar una menció especial a una pel·lícula que pot córrer el risc de passar desapercebuda i que hauria de trobar en el canal dels cineclubs un circuit adequar per a la seva distribució.

A més, volem reconèixer un discurs en favor de la sororitat intergeneracional i una veu personal i alhora universal que s’afegeix al panorama de noves realitzadores d’Amèrica Llatina.

La menció és per a El alma quiere volar de Diana Montenegro.

En la conversa van quedar altres títols interessants a destacar com la grega Apples, candidata del seu país als Oscar, la francesa Gagarine, que es va emportar el premi del Jurat Jove, la britànica Mogul Mowgli, guanyadora del premi del Jurat Internacional i l’espanyola El arte de volver.

L’estranyesa de viure un festival de cinema respectant les obligatòries mesures de distància social en un lloc propici a les relacions humanes gràcies a la calidesa de les sales de cinema i el bon humor cinèfil, no va ser un impediment per tal de teixir els inicis d’una futura i fructífera relació de les comunitats cineclubistes de Catalunya, País Basc i Galicia, ponts que es començaran a construir en l’imminent 2021.

Pablo Sancho
Federació catalana de cineclubs

Divendres 11 Desembre 2020

Feed RSS de notícies
Apunta't a les nostres newsletters
LES NOSTRES IMATGES

Trobada de programadors de cineclubs. Vilafranca del Penedès. 18.06.2016PRESENTACIONS, CURSOS I TALLERS 2016