Federació catalana de cineclubs

Gestionem programacions i serveis cinematogràfics a cineclubs, entitats sense ànim de lucre i administracions

Federació Catalana de Cineclubs :: Notícies

Titular notícies
Dilluns 27 Gener 2020
Ens volem afegir a les condolències per la partida del Mestre Joan Pineda. En nom de la Federació i dels cineclubs federats.

Joan Pineda era pianista de cinema mut. No molts ho poden dir. Quan a principis de la història del cinema les pel·lícules es projectaven amb un acompanyament musical, d'alguna manera aquestes es convertien en un espectacle més popular ja que el pianista acondicionava l'espectacle al gust del públic. En la progressiva institucionalització del llenguatge cinematogràfic en la primera década del segle XX van haver certes resistències per garantir la presència del gust del públic local. Així existien els comentaristes de pel·lícules i per suposat, els pianistes que acompanyaven la projecció de les pel·licules.

Més tard, el naixement dels cineclubs, també mostraven el seu paper de resistència als models hegemònics imposant la cinefilia com el criteri que es contraposa a un esperit purament comercial. La tasca dels cineclubs, des del seu orígen associatiu, reforçava i mantenia la presència de lo popular dins els criteris de programació.

Per tant, des de la cinefilia compartida amb el Mestre Pineda, des de l'amor al cinema des de lo popular, la seva marxa ens ha deixat tristos. Li estem agraïts per haver-nos acompanyat en el descobrimen del silema silent amb la seva peculiar i particular forma de donar música a alló que no en tenia. De la seva forma de fer-ho és que la seva feina va esdevení nostra. #NosaltresSomElPúblic

 

 

Divendres 24 Gener 2020
Mostra d'Animació i Curtmetratges de Cassà de la Selva (MACCA). Organitza el Cineclub Vuit i mig

La MACCA (Mostra d´Animació i Curtmetratges de Cassà) és organitzada pel Cineclub Vuitimig des de l'any 2000. La seva programació es basa en els curtmetratges, ja siguin videoclips o pel.lícules infantils, difícils de trobar en els circuits comercials.

Però la MACCA no busca només espectadors, busca especialment creadors audiovisuals: els participants dels tallers d´animació escolars i els del Correcurts, un dels seus actes més reconeguts, en són una bona mostra.

Aquest any, com a novetat, donem el el tret de sortida al Correcurts Júnior.
Consulteu les bases del Correcurts aquí. 

Divendres 24 Gener 2020

Divendres 24 Gener 2020

Dimecres 22 Gener 2020
Anicet Altés, recollint el seu nomenament com a Soci d'Honor de la nostre entitatL'Anicet Altés, Soci d'honor de la Federació catalana de cineclubs ha mort. A la imatge, el 7 de juny del 2008 en la 3a Jornada del Cineclubisme a Vic recollint el diploma com a Soci d'Honor.

El text següent ha estat recollit de la web del 9Nou

Aquest dilluns ha mort a Vic el metge ginecòleg i activista cultural Anicet Altés, que el passa dia 6 de gener havia complert els 99 anys. Nascut a Sabadell, es va establir a Vic com a metge l’any 1947, on va exercir fins la jubilació. Va ser pioner en l’aplicació de tècniques avançades d’assistència al part, i va assistir-ne milers, tan a les clíniques de Vic com a domicilis d’Osona i el Ripollès. Ell mateix calculava que havien estat uns sis mil en tota la seva trajectòria. Una vegada jubilat de la sanitat pública i, més tard, de la seva consulta particular, va continuar actiu al Col·legi de Metges, en especial en la investigació i publicació de biografies de metges osonencs. També va escriure els llibres Parir o no parir i Ahir… i abans d’ahir. Records d’un metge. Altés va estar vinculat a nombroses entitats: va ser el primer president d’Òmnium Cultural a Osona, i va presidir també el Cineclub Vic i l’Orfeó Vigatà. Ara fa tres anys, el món associatiu de Vic li va retre un homenatge al Casino en reconeixement de tota la seva trajectòria. “La seva era una disponibilitat total per fer allò que tocava, allò que era el deure de fer en un país on tot estava prohibit”, va dir en aquella ocasió el poeta Lluís Solà.

El funeral d’Anicet Altés tindrà lloc aquest dimecres a les 10 del matí al Tanatori de Vic.

Feed RSS de notícies
Apunta't a les nostres newsletters
LES NOSTRES IMATGES

Trobada de programadors de cineclubs. Vilafranca del Penedès. 18.06.2016PRESENTACIONS, CURSOS I TALLERS 2016