Federació catalana de cineclubs

Gestionem programacions i serveis cinematogràfics a cineclubs, entitats sense ànim de lucre i administracions

Federació Catalana de Cineclubs :: Notícies

Titular notícies
Dissabte 10 Novembre 2018
Es van lliurar els Premis al Festival Gollut organitzat pels Amica del cinema de la Vall de Ribes. Aquí els podràs consultar

Un jurat cineclubista va lliurar el premi Miquel Porter que va otorgar al film 72%, del director Lluís Quilez

Por su innovadora forma cinematográfica de explicar a través de unos personajes hieráticos y sin diálogo, el aislamiento, la soledad y la represión que se da lugar en un mundo que se ha convertido árido y hostil, la consecución de un bien escaso como es en este caso el agua, y que remite a un final, por lo menos, con un brote de esperanza, referencia implícita a la ecología ya la preservación medioambiental.


Dissabte 10 Novembre 2018
Per sisè any consecutiu, arriba a Manresa la Mostra Internacional Films de Dones amb Conegudes (també) a casa.
Les pel·lícules: Ainhoa, yo no soy esa de Carolina Astudillo (15/11) i Les distàncies / Las distancias d'Elena Trapé (22/11).


Dissabte 10 Novembre 2018
Programació Festival Julius 2018

Teniu a punt l’agenda? Aquesta és la programació d’activitats del Festival Julius 2018, que tindrà lloc del 27 de novembre al 2 de desembre de 2018.
En total es faran tres passis dels curts a competició entre el divendres 30 i el dissabte 1.

La programació començarà, com sempre, amb la sessió especial de Cineclub Vic. Tindrem una sessió de Microvisor especial Julius, una masterclass i, diumenge, sessió especial de Cineclub Xic. Esperem que gaudiu d’aquest Julius mortal.

tota la info aquí

Dissabte 3 Novembre 2018
Exposició El públic s’organitza. Sobre el cineclubisme, en el 40 aniversari de la Federació Catalana de Cineclubs.-
Peticions concretes a cineclubs


Què busquem i us demanem:

Materials càlids, que entrin pels ulls, per exposar-los.

La Filmoteca, garanteix la seva seguretat i retorn en condicions als que ho cedeixin. Pot fer un certificat dient passen a tenir el material específic i compromentent-se a la seva devolució.
 • 2 casos:Deixar material per escanejar
 • Deixar-ho per ser exposat tal qual (molt excepcional)
De cada element ofert, fer i enviar una fotografia que deixi entendre de que es tracta.

Sempre especificar:
 • Tipus material (Paper, Fotografia, Samarreta, Cartell, Llibre, Postal, Calendari, Fulletó, etc.)
 • Procedència (Entitat o persona concreta que cedeix la peça, per poder fer la corresponent devolució posteriorment)
 • Mides. (alt x ample x gruix , expressat en cm).
Si l’element que es proposa exposar es tracta d’una fotografia o imatge digital, especificar (dades que dona el sistema si es demana informació sobre la imatge):
 • Dimensions (a x b)
 • Kb o Mb que pesa
Quin tipus de material?
 • Fotografies o gravacions de gent en el cineclub, que es puguin exposar:
 • Públic en genèric (sense problemes per veure’s les seves cares)
 • Presentadors o visitants “renombrats”
 • Escenificacions de col·loquis.
 • Algun document oficial inèdit la lectura del qual indiqui força bé com funcionaven o funcionen els cineclubs
 • Carnets de soci
 • Fulls de mà que van sortir perfectes i fa goig veure’ls.
 • Programes amb alguna característica peculiar
 • Cartells i merchandaising curiós, que entri pels ulls
 • Revistes o publicacions extraordinàries, amb tapa atractiva.
 • Acudits gràfics utilitzats per cridar l’atenció del soci o possible participant a la sessió.
A qui enviar i quan?

A la Federació (Olga, Toni)

A J. M. Garcia Ferrer (Cineclub Associació d’Enginyers)

garferjm@gmail.com

Quan abans. Aquest mateix mes, si possible!

Paralelament

Persones de contacte per eventual entrevista informativa sobre historia, anècdotes, etc cineclub.

Idees de qualsevol tipus al respecte

Moltes gràcies,

JMGF

21/10/18

Divendres 26 Octubre 2018
XII Jornades cineclubistes a Porto Cristo (Mallorca)

Gran èxit de convocatòria i de presència de cineclubs a la XIII Trobada cineclubista a Mallorca.

Cineclub Amics del cinema de la capital del cava de Sant Sadurní d'Anoia, Cineclub Enginyers de Barcelona, Cineclub Altafulla Link, Cineclub Sabadell, Cineclub Bigues i Riells, Cineclub La Garriga, Cineclub Diòptria de Figueres, Cineclub Vic, Cineclub Cisco Mosenya - Sta. Perpètua de la Mogoda, Cineclub Adler - Lloret de Mar, Cineclub Granollers, Cineclub Ateneu Igualada, Cineclub 39escalons Manacor, Cineclub Barcelona espai de cinema, Cneclub La Seu d'Urgell, Cineclub AC Granollers, Club Cinema Castellar / Castellar del Vallès.


Aquest any tocava agafar l'avió per anar a visitar els companys del Trentanou escalons cinemaclub que organitzava la trobada. El primer agraïment per a ells i per la perfecta organització. Especialment al Toni Mas i la Carme Games representant al cineclub.

Amb un retràs considerable de Vueling la troupe cineclubista s'enlairava

Disabte 20 d'0ctubre
10'00h Benvinguda als cineclubistes
Esmorzar al centre de Cultura de Porto Cristo


11'00h Assemblea General de la Federació Catalana de Cineclubs 2018

El matí el vam dedicar, com diu la norma, al repàs de les activitats de la federació. El president, en Tariq Porter va introduïr tant les activitats realitzades com els projectes de futur. Es va aprovar per unanimitat tant la memòria d'activitats com l'econòmica. En la part dels comentaris es va introduïr un tema certament important com és l'enfoc de gènere en el sí de l'entitat. Hi ha poca presència femenina tant en la FCC com a les Juntes dels Cineclubs. Es va proposar la idea de fer tallers per empoderar les dones cineclubistes a assumir càrrecs de gestió.


14'30h Dinar
Soci d'Honor 2018 de la FCC, Fernando Lara

Periodista i escriptor cinematogràfic. Entre 1984 i 2004 va compaginar la direcció de la Setmana Internacional de Cinema de Valladolid (Seminci) amb col·laboracions amb el Festival de Cinema de Berlín i cursos d'estiu a la Universitat Complutense de Madrid. De 2005 a 2009 va dirigir l'Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals (ICAA).


Després d'un gran dinar de germanor la Carme Games va llegir aquest text que justificava la proposta de nou Soci d'Honor de la FCC:

“Ja fa mesos, en un dia sense data, just començant a preparar aquestes jornades cineclubistes, en Julio mos va dir: "Cada any, la Federació entrega el diploma de Soci d'Honor a una personalitat que hagi fet molt pel moviment cineclubista de la localitat que acull les jornades. Pensau llavors el vostre candidat".

Mil dimonis de jardí!!! Crec que mai havíem topat amb una pregunta més fàcil de contestar; el nostre candidat a Soci d'Honor de les XIII jornades cineclubistes de La FCC ha de ser en FERNANDO LARA sí o si!!! De ser fidels a la veritat, així ha de ser!!!

Quan vàrem conèixer en Fernando (i també na Patricia que avui no ha pogut venir, emperó que està sempre present com no podria ser d'una altra manera) 39 escalons era un cineclub com és ara, és a dir, un cineclubetxo petit com una papallona de la perifèria del món. Un dia, per circumstàncies que res tenien a veure amb el cinema, els nostres camins es toparen enmig de la mediterrània. I... plis, plas, plim!!! Sense saber ben bé com, en poc temps ens vàrem veure organitzant projectes junts, convidant a noms de primera divisió del cine espanyol amb una facilitat de vertigen!!! Carai!!! Com si no res!!!

És que amb en Fernando de padrí jove, dir que tot és més que fàcil, és dir molt poc!!! Com a cinèfils, ja vos podeu imaginar que suposa per un cineclubetxo menut, menut com una papallona de la perifèria del món caminar rere els terrenys desbrossats per una de les veus mítiques del cinema espanyol: Crític cinematogràfic de publicacions ja històriques com Triunfo o Nuestro Cine, exdirector de la sens dubte millor època de la Seminci de Valladolid, exdirector de l'ICCA i capità de moltíssimes i moltíssimes activitats i publicacions al voltant del cinema. Bé, que dir d'en Fernando davant una tropa de cineclubistes com vosaltres que ja no sapigueu. Si això no és un regal de la vida... que algú cerqui una millor definició per què nosaltres no la trobam!!!

Però hem xerrat de revistes mítiques, festivals de cinema mítics, de veus mítiques... Emperò hi ha una cosa molt millor que conèixer un mite i això és quan el mite esdevé primer persona i després amic. Llavors, treballant colze a colze, disfrutant com a nanets, lluitant la programació com a moixos amb la força i la il·lusió de l'adolescència, quan encara ho tens tot per fer i tot per aprendre, és quan te n'adones que la vida real és molt millor que qualsevol mitologia coneguda i per conèixer. I aquí vos podem ben assegurar que en Fernando és un encant, una persona extremadament propera i carinyosa que treballa amb la mateixa passió dels cineclubistes que acaben de començar a peu de carrer, amb la humilitat dels grans sempre per davant, aquells que ja no necessiten demostrar res perquè ja ho han demostrat tot al llarg camí de la vida.

Moltes gràcies per tot estimat capità Fernando Th. Grant!!! Tant de bo que continuem treballant plegats molts d'anys!!!”


17'00h Taula Rodona
De les saques al DCP. Recordant els primers 40 anys de la FCC (1978-2018)


En Juan Manuel García Ferrer, del Cineclub Associació d'Enginyers de Barcelona serà el comissari de la expo dels 40 anys de la FCC a la Filmoteca de Catalunya. Ens va fer un repàs de la situació i va encoratjar els presents a portar materials per a la expo.


18'00. FilmoXarxa
L'Olga Iglesias, responsable de programació a la FCC ens va posar al dia d'aquest esperat projecte liderat per Filmoteca de Catalunya que permetrà als cineclubs de Catalunya disposar de forma gratuïta d'un ampli catàleg de films.


19'00h Presentació i projecció de la pel·lícula “Petra” i posterior col·loqui

El plat més cinèfil de les jornades va ser la projecció de la darrera pel·lícula de Jaime Rosales. Tots recordarem aquesta sessió pel que ens queda de vida cinèfila. Una MasterClass de més de 90minuts on es va anar desgranant la forma de fer de Rosales, especialment en el que ell va anomenar una simbiosi entre cinema clàssic i modernitat. El debat va ser ric en preguntes i pródig en respostes. Va moderar la conversa el nou soci d'honor, en Fernando Lara.


Diumenge 21 d'octubre

11h. Visita a les Coves del Drach, plató de filmació d'una de les escenes més delirants de “El Verdugo”(1963) i de tot el cinema espanyol de les darreres dècades. Aquella en què una parella de la guàrdia civil navega dins el llac Martel dins l'atracció turística de la barca de l'orquestrina de les Coves cercant a José Luis Rodríguez (Nino Manfredi), ja que ha arribat l'ordre que esperaven desde la península d'ajusticiar al condemnat a la presó de Palma, motiu de viatge del personatge a l'illa.

Ja amb la tranquilitat de la feina feta vam poder visitar les mítiques Coves tot esperant que el guardia civil de Saura cridés: “José Rodríguez, José Rodríguez...”


 

Feed RSS de notícies
Apunta't a les nostres newsletters
LES NOSTRES IMATGES

Trobada de programadors de cineclubs. Vilafranca del Penedès. 18.06.2016PRESENTACIONS, CURSOS I TALLERS 2016