Federació catalana de cineclubs

Gestionem programacions i serveis cinematogràfics a cineclubs, entitats sense ànim de lucre i administracions

Notícies :: Notícies dels cineclubs :: Taller/ Poètiques del paisatge a càrrec de José Luís Guerin. Trentanou escalons cinemaclub

Titular notícies

Taller/ Poètiques del paisatge a càrrec de José Luís Guerin. Trentanou escalons cinemaclub

Divendres 14 Febrer 2020

Taller poètiques del paisatge. A diferència del territori, el paisatge requereix d'una ubicació precisa des de la qual observar. L'adopció d'un punt de vista, que seria el que fonamenta el paisatge, és també l'operació més genuïna del cineasta. El seu gest primordial seria el de triar un emplaçament físic sobre el qual fixar el trípode, com abans d'ell van fer els pintors amb el seu cavallet o els fotògrafs amb les seves primeres càmeres portatils.

Les conseqüències d'aquesta elecció tant bàsica com essencial (on em situo, en quin angle, a quina distància, a quina altura) guien el nostre recorregut pels idearis i les poètiques del paisatge abordat des del cinema.

Servint-nos de projeccions, abordarem certes qüestions genèriques pròpies d'escoles i moviments, per a endinsar-nos en la pràctica paisatgística dels grans autors.

En aquesta selecció, necessàriament personal, començarem amb els operadors de Lumiére i els seus primitius films de vistes per a arribar fins a les poètiques més radicals del cinema experimental recent. Entre tots dos: epopeies nacionals i colonials, visions místiques, històriques, etnogràfiques, polítiques i poètiques.

JOSÉ LUIS GUERIN (1960), és un dels grans representants del cinema d'autor europeu per la seva capacitat per crear una obra singular, poètica, que renova contínuament el llenguatge fílmic i la mateixa idea de bellesa. Després d'una sèrie de curtmetratges dirigits entre el 1976 i el 1981, debuta en l'àmbit del llargmetratge amb Los motivos de Berta (1985), obra que obté, entre d'altres guardons, el Premi a la Qualitat del Ministerio de Cultura i el Premi Sant Jordi (RNE). Aquesta pel·lícula és seguida per Innisfree (1990), documental sobre l'empremta que va deixar el rodatge del film de John Ford L'home tranquil (1952) en el poble irlandès on es va rodar. Amb Tren de sombras (1997), Guerin fa una reflexió sobre el fet de filmar vist des dels seus orígens, com a memòria viva o com a recreació de ficcions. José Luis Guerin es revela davant del gran públic amb En construcción (2001), Premi Goya al millor llargmetratge documental, Premi Especial del Jurat al Festival de Sant Sebastià, Premi FIPRESCI de la Crítica Internacional en el mateix certamen i Premi Nacional de Cinematografia d'Espanya del 2001, atorgats a una pel·lícula que obre un camp experimental i emotiu sobre la realitat. L'any 2007 Guerin realitza Unas fotos en la ciudad de Sylvia, juntament amb el llargmetratge En la ciudad de Sylvia, amb el qual participa a la Mostra de Cinema de Venècia i al Festival de Cinema de Toronto. Aquell mateix any concep la instal·lació fotoseqüencial Las mujeres que no conocemos per al pavelló espanyol de la 52ª Biennal d'Art de Venècia. Li seguiran Guest (2010), filmada arreu del món al llarg de més d'un any i presentada també al Festival de Venècia, i la instal·lació expositiva La dama de Corinto. El 2011 s'edita la seva correspondència fílmica amb Jonas Mekas i al 2015, presenta La Academia de las Musas, estrenada internacionalment al Festival de Locarno i guanyadora del Giraldillo d'Or a la Millor pel·lícula al Festival de Sevilla. De una isla, produïda per la Fundació César Manrique, és la seva darrera pel·lícula i encara només s'ha pogut veure a la Fundació César Manrique, al Festival de Sevilla i al Festival L'Arternativa de Barcelona. Prest ho farà al MoMA de Nova York emmarcada dins el Festival Doc Fortnight, dedicat al cinema de no ficció.

Dates: Del 3 al 5 d'abril

Horari: Divendres: 16 h a 20 h
Dissabte: 10 h a 14 h
16 h a 20 h
Diumenge: 10 h a 14 h

Durada: 16 hores

Llocs:
Divendres
Espai d'Art i Humanitats
C/Major, 22

Dissabte i diumenge:
Institució Pública Antoni M. Alcover
c/Pare Andrés Fernandez, 12

Preu: 75 euros.

Places limitades

Certificat d’assistència

Informació i inscripcions:
cinemaclub@39escalons.org

Organitza: Trentanou Escalons Cinemaclub i Departament de Cultura de l'Ajuntament de Manacor. Amb la col·laboració de la Instiució Pública Antoni M. Alcover

Últimes Notícies
Apunta't a les nostres newsletters
LES NOSTRES IMATGES

Trobada de programadors de cineclubs. Vilafranca del Penedès. 18.06.2016PRESENTACIONS, CURSOS I TALLERS 2016