Federació catalana de cineclubs

Gestionem programacions i serveis cinematogràfics a cineclubs, entitats sense ànim de lucre i administracions

Notícies :: Notícies dels cineclubs :: 25 anys del cineclub Xiscnèfils de Cerdanyola del Vallès

Titular notícies

25 anys del cineclub Xiscnèfils de Cerdanyola del Vallès

Dissabte 14 Desembre 2019

El cineclub Xiscnèfils de Cerdanyola del Vallès va néixer, fa 25 anys, com la vocalia de cinema de la XARXA INTERACTIVA SOCIOCULTURAL (XISC). Avui és l’activitat preeminent de l’entitat.
 
Pel XISC, entitat com a òrgan viu, hi han passat moltes persones diverses des dels seus inicis, amb xerrades o recollint aliments i medicines que dúiem a Bòsnia, o apadrinant l’acolliment d’algunes famílies d’aquest país a la nostra ciutat, fins a arribar al col·lectiu actual. Però el que ha reeixit en el temps ha estat la nostra activitat cinematogràfica. I continua estant obert a tota la gent que vulgui treballar per la difusió de la cultura cinematogràfica de qualitat.

Una activitat que ja ens va ser reconeguda per la ciutat en el marc de les Festes de Tardor de Sant Martí del 2008, quan vàrem ser la primera entitat de la ciutat invitada a llegir el pregó, escollits pels mitjans de comunicació locals.

Per entendre’ns, definim primer que és un cineclub. Segons el Diccionari d’Art, un cineclub és una associació per a la difusió de la cultura cinematogràfica, que organitza la projecció i comentari de determinades pel·lícules.

Programem films dins l’univers de l’oferta existent, de pel·lícules que es consideren de qualitat. Qualitat que conté diverses formes, segons les considerem: qualitat artística, com la recent Roma, de llenguatge cinematogràfic, com qualsevol de les de Stanley Kubrick; qualitat temàtica, com La noia danesa; d’ètica o de valors, com Green Book; qualitat lingüística, com les produccions catalanes; qualitat tècnica, com Buried; qualitat en la diversitat, com el cinema islandès,  coreà o egipci, etc.

En Xiscnèfils, el cineclub de Cerdanyola, participem tot l’equip d’aquest procés tant en la presentació de propostes com en la selecció final de les programables. En aquest procés, val a dir, tots els membres fem i hem de fer una formació permanent cinematogràfica que ens enriqueix a tots plegats.

També fer cineclub implica activitats complementàries, com conferències o tallers. Realitzar programes de mà i fitxes d’informació. Es complementen les sessions amb presentacions, tràilers, curtmetratges previs, etc.

La cultura del segle XXI és eminentment audiovisual. Conèixer el seu llenguatge i els mecanismes, com característica educativa, neutralitzant les trampes emocionals, així com les seves propostes i per tant la innovació artística, és un requeriment cultural de primer ordre.

Podem dir, amb tota la raó i amb moltes raons, que el cineclub és i fa una funció de servei públic, des d’una entitat del teixit sociocultural local, de caràcter cultural.
A una comunitat li cal de bars, de biblioteques i de centres d’exposicions o audicions. També de cineclubs.

 El cineclub som aquí i fem feina, molta feina.

I per celebrar el nostre 25 aniversari hem volgut oferir aquesta sessió XXL de cinema, com és la trilogia de Godfathers. Celebrem-ho plegats.

Jordi Mena
 

Més, sobre...: xiscnefils
Últimes Notícies
Apunta't a les nostres newsletters
LES NOSTRES IMATGES

Trobada de programadors de cineclubs. Vilafranca del Penedès. 18.06.2016PRESENTACIONS, CURSOS I TALLERS 2016