Federació catalana de cineclubs

Gestionem programacions i serveis cinematogràfics a cineclubs, entitats sense ànim de lucre i administracions

Federació Catalana de Cineclubs :: Notícies

Titular notícies
Dijous 25 Març 2021
11a EDICIÓ dels PREMIS JOSE MARIA NUNES DE LA FEDERACIÓ CATALANA DE CINECLUBS

La FCC estableix per onzè any consecutiu els premis Jose Maria Nunes de la Federació Catalana de Cineclubs.

Aquests premis s’anomenen Jose Maria Nunes en honor a l’intrèpid cineasta de Barcelona, qui va construir tota la seva filmografia al marge de la comercialitat i a contracorrent de modes i convencions, encaixant perfectament en la tasca que el cineclubisme dels territoris de parla catalana porta desenvolupant durant més de 80 anys d’història. Per aquests motius, el cinema de Nunes va trobar en els cineclubs un lloc natural d’exhibició.


Dimecres 17 Març 2021
“Mons inventats molt reals”
Cicle de ciència ficció cinematogràfica


Una de les tasques principals de la Federació catalana de cineclubs és la formació de públics. Al mateix temps que difonem la història i l'estètica del cinema, ens agrada aprofitar els debats cinematogràfics per abordar qüestions del present més immediat. Per aquest motiu, hem decidit juntar esforços amb la biblioteca de Vallirana Josep Maria López-Picó i oferir a les persones usuàries de biblioteques públiques un cicle de sis pel·lícules de ciència ficció.

Quatre d'elles, són adaptacions d'obres literàries escrites per Stanislaw Lem (El congreso), Mary Shelley (El Dr. Frankenstein), Ray Bradbury (Farenheit 451) i Richard Matheson (El increíble hombre menguante). Hem seleccionat les altres dues per diferents motius, però principalment per la condició de referències indispensables del gènere, dirigides per Lars von Trier i Spike Jonze.

Amb l'objectiu d'apropar-nos a tots els públics, hi ha obres de tots els temps, essent la primera de 1931, i hem inclòs una obra d'animació. També, com a part del cicle, s'oferirà una introducció i un col·loqui a càrrec d'especialistes vinculats al cineclubisme. Per últim, totes les pel·lícules són d'accés lliure i gratuït mitjançant la plataforma E-films.


Com funciona? T'hi apuntes?

Divendres 12 Març 2021
Dissabte el Cineclub Cinema del Diable de Martorell va celebrar la III Mostra de curtmetratges dirigits per dones. L’auditori Joan Cererols va aplaudir amb entusiasme el treball de les directores.

El jurat format per Lourdes Feixa del Cineclub BEC de Barcelona, Mireia Iniesta del Cineclub 39 Escalons de Manacor i Noel Puigdollers en representació del Cineclub del Diable, va decidir lliurar el premi Guillemette Huèrre, dotat de 150€ i atorgat per l’associació catalana de cineclubs i l’associació d’amics de Miquel Porter i Moix, al curtmetratge “Todas mis avispas”, de Daria Molteni.

“Per haver sabut transmetre’ns amb el tempo de la càmera, el pas de les hores del dia, l’evolució del sons, la quotidianitat concreta de una relació maternofilial, així com el treball d’afecte, de cures i de paciència que son necessaris en tots el processos relacionals de la nostra vida.”

El jurat també va decidir fer una menció especial al curtmetratge “Med cezir tango”, de Meriç Atalar i Isabel Loyer.

“Pel poder evocador de les imatges d’aquest curtmetratge d’animació, amb una factura tècnica artesanal i una fluïdesa onírica que rivalitza perfectament amb produccions on normalment treballen desenes de persones.”

Vam comtar a més amb la presència de Berta Canivell, directora d’Ancestre, i es van projectar també els curts “Bubota” de Carlota Bujosa i “Ancora Lucciole” de Maria Elorza.
 

Dimarts 9 Març 2021
ACTE de Cambrils reprenen les activitats!!

L'11 de març a les 19h al Cinema Rambla de l'Art de Cambrils, estrena de "Mouthpiece", una pel.lícula canadenca de Patrícia Rozema del 2018.
Es tracta de l'adaptació de l'obra de teatre d'Amy Nostbakken i Norah Sadava sobre una aspirant a escriptora que intenta reconciliar el seu feminisme amb les decisions conformistes de la seva mare.I després de veure-la, faran tertúlia!
 

Dimarts 9 Març 2021
L’Escola popular de cinema comença a caminar

Que una de les tasques de tota la vida de la Federació catalana de cineclubs és la formació de públics ja ho sabem. Que, malgrat això, fins ara, no ens havíem animat a posar en marxa una escola, també és veritat.

Hem aprofitat l’any 2020 per dedicar esforços i proves a concebre aquesta nova iniciativa, i farem tot el possible per a que tingui llarga vida. Ara mateix, com es diu, només podem oferir una versió “beta”, una criatura que ha de madurar i que encara camina amb bolquers. La nostra intenció és que, a partir de l’ús, l’anem millorant entre totes i tots, cooperativament.

En què consistirà? En primer lloc, l’escola popular vol ser un espai de visionat de films i debat, on qualsevol persona interessada pugui accedir a iniciatives molt diverses. En segon lloc, també volem facilitar trobades i producció col·lectiva de coneixement entre cineclubistes, dels cineclubistes amb directors i directores o amb altres persones i entitats cinèfiles d’altres àmbits, locals i internacionals.

Com ho farem? Ara mateix, tenim en ment quatre formats: 1. els cursos de tres sessions; 2. les Xerrades cineclubistes; 3. les trobades amb veus locals emergents; i 4. els tallers (aquests últims, en principi estan pensats com espais de dues hores en què diferents cineastes explicaran les seves influències o històries del cinema).

Quins canals utilitzarem? Encara que les primeres activitats seran en línia, la vocació de l’escola no és la de constituir una plataforma digital, sinó combinar el contacte a les xarxes amb moments presencials, quants més millor, en la mesura del possible.

De quines maneres s’hi podrà participar? No pretenem, ni molt menys, que el projecte quedi centralitzat a Barcelona, ni la programació ni la celebració de les activitats. A banda de les inscripcions a preus populars, també promourem activament que l’escola es converteixi en una eina que els cineclubs es facin seva, proposant temàtiques i formats o acollint activitats, així com millorant-la a partir de les crítiques constructives i els interessos plurals.

Dit això, esperem veure-us aviat formant part d’aquest nou experiment.

Salut i cinema,

Federació catalana de cineclubs

Feed RSS de notícies
Apunta't a les nostres newsletters
LES NOSTRES IMATGES

Trobada de programadors de cineclubs. Vilafranca del Penedès. 18.06.2016PRESENTACIONS, CURSOS I TALLERS 2016