Federació catalana de cineclubs

Gestionem programacions i serveis cinematogràfics a cineclubs, entitats sense ànim de lucre i administracions

Notícies :: Notícies de la Federació :: Acord amb el festival L'Alternativa. Catàleg de pel·lícules

Titular notícies

Acord amb el festival L'Alternativa. Catàleg de pel·lícules

Divendres 5 Juliol 2019

L’ALTERNATIVA VA DE VIATGE
PROPOSTES DE PROGRAMACIÓ PER A FEDERACIÓ DE CINECLUBS


L’Alternativa. Festival de Cinema Independent de Barcelona porta 26 anys defensant el cinema més original i compromès, fent visible el cinema invisible, recolzant a joves creadors emergents, homenatjant als que han impulsat l’evolució del cinema. Obrint a altres mirades i altres veus, provocant la reflexió i l’acció. Oferint un espai de trobada, generant comunitat.

L’Alternativa treballa per millorar la difusió i visibilitat del cinema i per afavorir la descentralització i facilitar l’accessibilitat a altres poblacions. Així, vam crear el programa L’Alternativa se’n va de viatge i Intercanvis per tal de promoure la itinerància de pel·lícules del festival, i propiciar espais de projecció al llarg de l’any a través de centres culturals, cineclubs, museus i sales independents.

Des de fa anys L’Alternativa ha col·laborat amb diversos cineclubs presentant part de la seva programació. A més, des del 2017 tenim el plaer de comptar amb la participació del jurat de la Federació Internacional de Cineclubs, concedint el Premi Quixot.

El nostre desig és seguir intensificant la nostra relació amb una xarxa que considerem fonamental per tal d’apropar un cinema amb moltes dificultats per arribar als circuits comercials, per trencar les barreres de la centralització, i participar d’un espai de proximitat i de creació de comunitat que respon absolutament a la nostra forma d’entendre la cultura.

Així, us fem arribar una proposta de possibles films a programar que confiem sigui del vostre interès i quedem a la vostra disposició per a qualsevol dubte.

PREMI L’ALTERNATIVA OFICIALS 2018

El silencio es un cuerpo que cae, de Agustina Comedi
Argentina 2017. 75 min. Castellà
https://alternativa.cccb.org/2018/ca/films/oficiales/el-silencio-es-un-cuerpo-que-cae

Sinopsi
El silencio es un cuerpo que cae revela els secrets familiars entorn de la vida de Jaime, el pare de la directora, a través de les cintes que aquest va filmar abans de perdre la vida en un accident. Aquesta història marcada per l'activisme i la dissidència sexual és un recorregut fascinant per l'Argentina d'entre els anys setanta i noranta, un relat de múltiples capes que tracta temes com la militància d'esquerres, l'homosexualitat i la sida transitant entre esferes duals: de l'íntima a la publica i de la privada a la política.

Bio/Filmo
Agustina Comedi (Córdoba, Argentina, 1986) estudia Lletres Modernes a la Universitat Nacional de Córdoba. A Buenos Aires assisteix a tallers de guió i també n'escriu, com és el cas de De la inteligencia de las flores (Agustina Triquell). El silencio es un cuerpo que cae és la seva òpera prima com a directora. 

Festivals i premis:
 • L'Alternativa - Premi Millor Llargmetratge Internacional 2018
 • Documentary Film Festival Amsterdam
 • Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente
 • Brooklyn Film Festival

PANORAMA DE CINEMA NACIONAL 2018

Lo que dirán, de Nila Núñez
Espanya 2017. 61 min. Català i castellà

http://alternativa.cccb.org/2018/ca/films/paralelas/lo-que-diran

Sinopsi
"No sempre passa, quan el documental es limita a observar, que el que s'observa es converteixi en trasncendental. Lo que dirán té aquesta virtut essencial, però va més enllà, ja que en ell la realitat es transforma en símbol i el que succeeix en el film assoleix el caràcter d'alegoria d'una cruïlla social. L'ús del hijab, que tantes contradiccions genera a Occident, es presenta a Lo que dirán en forma de conversa entre dues amigues amb visions diferents sobre les relacions entre la identitat i l'aparença personal." (Josep Maria Català Domènech)

Bio/Filmo
Nila Núñez Urgell (Barcelona, 1993) es va graduar en Mitjans Audiovisuals per la Universitat Politècnica de Catalunya i va estudiar Direcció de Fotografia a l'ECIB. Més endavant va fer el Màster en Teoria i Pràctica del Documental Creatiu de la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment es continua formant en muntatge audiovisual a la Universitat Pompeu Fabra.

Premis
 • Premio Mejor Película Española Festival Internacional de Cine de Gijón 2017
 • Premi Millor Documental SomCinema - Festival de l’Audiovisual Català. Lleida, 2018.
 • Mención Especial del Jurado Cinespaña, Toulouse 2018.
 • Premi Residència de L’Alternativa Festival de Cinema Independent de Barcelona, Secció Panorama, 2018.

Oscuro y Lucientes, de Samuel Alarcón
Espanya 2018. 83 min. Castellà

http://alternativa.cccb.org/2018/ca/films/paralelas/oscuro-y-lucientes

Sinopsi
Francisco de Goya y Lucientes va morir durant el seu exili francès el 1828, i el van enterrar al cementiri local de Bordeus. Des d’Espanya ningú, ni la seva família, no va reclamar el seu cos. Dècades més tard el cònsol espanyol va acabar aconseguint el permís per exhumar el cadàver i poder-lo traslladar a Espanya. Però la sorpresa va arribar quan es va obrir la tomba: el cap d’en Goya havia desaparegut. Oscuro y Lucientes és la història de la mort del pintor Francisco de Goya y Lucientes. Una història sense cap ni peus.

Bio/Filmo
Samuel Alarcón (Madrid, 1980) va rebre la Beca de la Real Academia de España en Roma, que li va servir per a fer el seu primer llargmetratge, La ciudad de los signos (2009), seleccionat a més de trenta festivals. Des de 2013 dirigeix l’espai radiofònic El cine que viene a RNE. Oscuro y Lucientes (2018) és el seu segon llargmetratge.

Festivals
 • Festival de Cine Europeo de Sevilla
 • L'Alternativa (Barcelona)
 • Fipadoc
 • Festival de Las Palmas

Nota del director
La primera noción que tengo de lo que es un artista viene de los veranos en los que aprendí a montar en bicicleta. Sería 1985 o 1986 cuando colocaron una enorme cabeza de piedra en el Parque de San Isidro, detrás de mi casa en Carabanchel. Un cartel dejaba leer en la estatua: GOYA (1749- 1828). Mis padres me explicaron entonces quién fue Goya y también que desde ese lugar, había pintado la Verbena de San Isidro a la que tanto me gustaba ir por los dulces y las atracciones. Un poco después mi padre me llevó a visitar el Cementerio de San Isidro a escasos metros del parque y también de la estatua. Allí me mostró una tumba de Goya, y fue cuando me contó que su cuerpo había venido desde Francia descabezado. La sorpresa de encontrar su tumba fue rebasada con creces por la morbosa noticia. Mi padre no pudo responder con rigor mi requerimiento de detalles, pero inventó todos los que pudo para satisfacer mi curiosidad. Tras unos años experimentando con la ficción, el documental de estilo directo o la producción de otros cineastas, retomé el viejo cuento que me contó mi padre sobre la muerte de Goya. De aquella historia asomaban decenas de flecos de los que comencé a tirar para encontrar un relato fragmentado entre la leyenda, la investigación y la historia. El resultado es un thriller con postales, un puzzle de fotografías, lugares, testimonios, informes policiales y pinturas, en un documental de creación teñido por el género policiaco. 


PROGRAMA MIGRACIONS i RESISTÈNCIES

Babylonia mon amour, de Pierpaolo Verdecchi
Itàlia – Espanya, 2016. 76 min. Wòlof, castellà i català i àrab, subtitulada en català.

http://alternativa.cccb.org/2017/ca/films/hall/babylonia-mon-amour

Sinopsi
Un viatge pels carrers de Barcelona a través de la mirada d'un grup de joves senegalesos, sense papers ni permís de residència i que viuen en cases ocupades o al carrer, mirant de sobreviure a les temptacions de Babilònia. Una vida entre la perdició i la resistència espiritual a degradar-se.


Organizar lo (im)posible, de Carme Gomila i Tonina Matamalas
Espanya. 14min. Castellà

http://alternativa.cccb.org/2017/ca/films/hall/organizar-lo-imposible

Sinopsi
Al llarg dels 15 minuts de què disposen per netejar una habitació, membres de Las Kellys, una associació de cambreres d'hotel a Espanya, parlen de la seva situació i de com s'estan organitzant.


Iris, de Liliana Díaz Castillo
Espanya, 2017. 23min. Castellà

http://alternativa.cccb.org/2017/ca/films/hall/iris

Sinopsi
L'Iris és una colombiana de 22 anys que té un bitllet per tornar definitivament al seu país al cap de 24 hores. El dubte sobre el seu retorn la porta a indagar quin podria ser el seu eventual futur com a immigrant il·legal.


CONDICIONS

Preus: Les tarifes dels films tenen uns preus molt asequibles. Consulteu la nostra oficina olga@federaciocatalanacineclubs.cat. Es tracta de preus especials pactats amb les distribuïdores per a cineclubs. Evidentment facilitaria les gestions i reduiria les despeses el poder crear un petit circuit d’una mateixa proposta entre diferents cineclubs.
 • L’Alternativa ofereix les gestions de forma gratuïta.
 • Dates: Sense limitació de dates, però preferiblement durant 2019.
 • Formats: Es veurien disponibilitats d’acord a les necessitats de cada espai.
 • Si es requereix es sol·licitaria als autors permís per facilitar un enllaç de visionat.

En cas de voler organitzar alguna presentació especial s’estudiarien possibilitats i s’intentaria facilitar.

.

Més, sobre...: alternativa
Últimes Notícies
Apunta't a les nostres newsletters
LES NOSTRES IMATGES

Trobada de programadors de cineclubs. Vilafranca del Penedès. 18.06.2016PRESENTACIONS, CURSOS I TALLERS 2016