Federació catalana de cineclubs

Gestionem programacions i serveis cinematogràfics a cineclubs, entitats sense ànim de lucre i administracions

Notícies :: Notícies dels cineclubs :: 39 escalons cinemaclub. Seminari amb Andrés Duque

Titular notícies

39 escalons cinemaclub. Seminari amb Andrés Duque

Divendres 22 Febrer 2019

Seminari
FORMES PERILLOSES
Andrés Duque
Organitza Trentanou escalons cinemaclub


CINEMA ASSAIG, la forma perillosa
“La llei formal més profunda de l'assaig és l'heretgia…” Theodor Adorn

Hi ha qui veu el cinema-assaig més pròxim al cinema experimental que al documental. Hi ha qui considera que el cinema-assaig que prolifera en aquesta era post-moderna de confusió de fronteres, maneres i discursos és fruit d'aquesta mateixa hibridació i potser la seva més alta expressió, tot un horitzó per a l'audiovisual del S.XXI.

1. El cinema-assaig no proposa una mera representació del món històric sinó una reflexió sobre aquest, creant pel camí el seu propi objecte (no es delimita al seguiment d'una realitat pre-existent).

2. El cinema-assaig privilegia la presència de la subjectivitat pensant (ha d'existir una veu recognoscible) i empra una mescla de materials i recursos heterogenis (comentari, metratge d'arxiu, entrevista, intervenció de l'autor) que acaba creant una forma pròpia.

Partint de la meva pràctica audiovisual proposaré sessions que combinen la teoria i la pràctica de situant-nos en l'encreuament de l'experimentació i el registre documental, qüestionant el dispositiu, la naturalesa de les imatges i noves formes de narrar des de la no ficció.

Andrés Duque

ANDRÉS DUQUE (Caracas, 1972). Després de llicenciar-se en periodisme, treballa per a la divisió llatinoamericana de la cadena HBO com a guionista i realitzador de reportatges sobre cinema i cronista de festivals com Cannes, Berlín o Sundance. L'any 2000 es trasllada a Barcelona per cursar el Màster en Documental Creatiu de la Universitat Autònoma de Barcelona. En 2004 dirigeix Ivan Z, un retrat del cineasta de culte Iván Zulueta que, a més de participar en més d'una desena de festivals internacionals, li val la nominació al Goya en la categoria de Millor Curtmetratge Documental.
En 2011 realitza el seu primer llargmetratge, Color perro que huye, estrenat en el festival de Rotterdam i que va obtenir el premi del públic en el festival Punto de Vista de Navarra. En 2012 és un dels cineastes convidats al prestigiós Seminari Flaherty, que se celebra a Nova York. En 2013 rep el Premi Ciutat de Barcelona per la seva pel·lícula Ensayo final para Utopía. També ha obtingut nombrosos premis Oleg y las raras artes (2016), entre ells el premi a la millor pel·lícula del festival francès de cinema documental Cinéma du Reél, on aborda la figura del compositor i pianista Oleg Nikolaevich Karavaichuk. La seva darrera pel·lícula, Carelia: Internacional con monumento (2019) just acaba d'estrenar-se al festival de Rotterdam. A pesar que la seva obra més coneguda s'inscrigui en la pràctica documental, també ha realitzat una quinzena de peces més properes a la videocreació més experimental caracteritzades per l'autoproducció, la no subjecció a formats o durades estàndards i la hibridació genèrica amb peces com puguin ser Landscapes in a truck (2016) o Life Between Worlds Not in Fixed Reality (2008), gravada amb un telèfon mòbil per a la secció Heterodoxias del festival Punto de Vista 2008. Com a docent, Andrés Duque és professor en l'UAB, l'ESCAC, l:ECAM i l'EICTV i com a programador ha estat convidat a programar per Xcèntric Cinema al CCCB de Barcelona, així com a festivals de cinema experimental, entre ells, (S8) Mostra de Cinema Periférico de A Coruña.

Data: 9 de març
Horari: de 11 a 14 h i de 16h a 19h

Lloc: Conservatori de Manacor. Carrer de sa Fàbrica, 2
Durada: 6 hores
Inscripció gratuïta
Places limitades
Certificat d’assistència

Informació i inscripcions:
cinemaclub@39escalons.org


Organitzen: Educa tu Mirada, 39 escalons i Departament de Cultura de l'Ajuntament de Manacor.

.

Últimes Notícies
Apunta't a les nostres newsletters
LES NOSTRES IMATGES

Trobada de programadors de cineclubs. Vilafranca del Penedès. 18.06.2016PRESENTACIONS, CURSOS I TALLERS 2016