Federació catalana de cineclubs

Gestionem programacions i serveis cinematogràfics a cineclubs, entitats sense ànim de lucre i administracions

Federació Catalana de Cineclubs :: Notícies

Titular notícies
Divendres 22 Febrer 2019
Seminari
FORMES PERILLOSES
Andrés Duque
Organitza Trentanou escalons cinemaclub


CINEMA ASSAIG, la forma perillosa
“La llei formal més profunda de l'assaig és l'heretgia…” Theodor Adorn

Hi ha qui veu el cinema-assaig més pròxim al cinema experimental que al documental. Hi ha qui considera que el cinema-assaig que prolifera en aquesta era post-moderna de confusió de fronteres, maneres i discursos és fruit d'aquesta mateixa hibridació i potser la seva més alta expressió, tot un horitzó per a l'audiovisual del S.XXI.

1. El cinema-assaig no proposa una mera representació del món històric sinó una reflexió sobre aquest, creant pel camí el seu propi objecte (no es delimita al seguiment d'una realitat pre-existent).

2. El cinema-assaig privilegia la presència de la subjectivitat pensant (ha d'existir una veu recognoscible) i empra una mescla de materials i recursos heterogenis (comentari, metratge d'arxiu, entrevista, intervenció de l'autor) que acaba creant una forma pròpia.

Partint de la meva pràctica audiovisual proposaré sessions que combinen la teoria i la pràctica de situant-nos en l'encreuament de l'experimentació i el registre documental, qüestionant el dispositiu, la naturalesa de les imatges i noves formes de narrar des de la no ficció.

Andrés Duque

ANDRÉS DUQUE (Caracas, 1972). Després de llicenciar-se en periodisme, treballa per a la divisió llatinoamericana de la cadena HBO com a guionista i realitzador de reportatges sobre cinema i cronista de festivals com Cannes, Berlín o Sundance. L'any 2000 es trasllada a Barcelona per cursar el Màster en Documental Creatiu de la Universitat Autònoma de Barcelona. En 2004 dirigeix Ivan Z, un retrat del cineasta de culte Iván Zulueta que, a més de participar en més d'una desena de festivals internacionals, li val la nominació al Goya en la categoria de Millor Curtmetratge Documental.
En 2011 realitza el seu primer llargmetratge, Color perro que huye, estrenat en el festival de Rotterdam i que va obtenir el premi del públic en el festival Punto de Vista de Navarra. En 2012 és un dels cineastes convidats al prestigiós Seminari Flaherty, que se celebra a Nova York. En 2013 rep el Premi Ciutat de Barcelona per la seva pel·lícula Ensayo final para Utopía. També ha obtingut nombrosos premis Oleg y las raras artes (2016), entre ells el premi a la millor pel·lícula del festival francès de cinema documental Cinéma du Reél, on aborda la figura del compositor i pianista Oleg Nikolaevich Karavaichuk. La seva darrera pel·lícula, Carelia: Internacional con monumento (2019) just acaba d'estrenar-se al festival de Rotterdam. A pesar que la seva obra més coneguda s'inscrigui en la pràctica documental, també ha realitzat una quinzena de peces més properes a la videocreació més experimental caracteritzades per l'autoproducció, la no subjecció a formats o durades estàndards i la hibridació genèrica amb peces com puguin ser Landscapes in a truck (2016) o Life Between Worlds Not in Fixed Reality (2008), gravada amb un telèfon mòbil per a la secció Heterodoxias del festival Punto de Vista 2008. Com a docent, Andrés Duque és professor en l'UAB, l'ESCAC, l:ECAM i l'EICTV i com a programador ha estat convidat a programar per Xcèntric Cinema al CCCB de Barcelona, així com a festivals de cinema experimental, entre ells, (S8) Mostra de Cinema Periférico de A Coruña.

Data: 9 de març
Horari: de 11 a 14 h i de 16h a 19h

Lloc: Conservatori de Manacor. Carrer de sa Fàbrica, 2
Durada: 6 hores
Inscripció gratuïta
Places limitades
Certificat d’assistència

Informació i inscripcions:
cinemaclub@39escalons.org


Organitzen: Educa tu Mirada, 39 escalons i Departament de Cultura de l'Ajuntament de Manacor.

Divendres 8 Febrer 2019
El Premi Miquel Porter a la MACCA 2019 organitzada pel Cineclub Vuit i mig de Cassà de la Selva va ser pel curt "La clau de la felicitat"

Palmarés:

Amb la Sala del Centre Recreatiu plena a vessar aquest vespre s'ha tancat la 19a edicio del festival Macca amb l'acte de projecció del films presentats al concurs de Correcurts i el lliurament de guardons. En total vint-i-vuit curtmetratges s'han presentat a la mostra  que ha tingut  un grup local que ha participat cada any al certamen, els Dirty Forty's, com a clar guanyador. El seu curt titulat Maccamente (fent refrència a la cançò de Rosalia) ha estat la  que s'ha endut el primer premi i al mateix temps s'ha emportat un guardó especial de 200€  atorgat amb motiu dels 15 anys del concurs de Correcurts.

Enguany s'ha estrenat el concurs per a joves menors de 15 anys que en la seva primera edició ha tingut onze participants amb un nivell notable; al final ha guanyat el premi el film titulat "paral·lelament" que  tractava del tema del Bulling entre els adolescents. La gala de lliurament de guardons i projecció de films s'ha fet al migdia en una sessió especial per a aquests curtmetratges i, a més del primer premi, s'han lliurat dos accèsits, atesa la qualitat dels treballs presentats.

Els guardonats enguany al 15è concurs Correcurts han estat els següents:
  • Millor interpretació: Joan Fibla per La clau de la felicitat
  • Millor guió al curtmetratge: C/ dels Dolors
  • Premi especial 15 anys de Correcurts: Maccamente, de Dirty Forty's
  • Premi Miquel Porter i Moix: La clau de la felicitat
  • 3r premi: Grans enganys (això de l'amor...)
  • 2n premi: Quixot de la Selva
  • 1r premi: Maccamente, de Dirty Forty's

Felicitats!!!!
 

Divendres 1 Febrer 2019
Ja podeu consultar a la nostra plana tots els films disponibles a la FilmoXarxa. Us recordem que TOTS els cineclubs federats que s'adhereixin al projecte poden programar de forma gratuïta tots aquests films, la majoria inèdits a les pantalles comercials del nostre país. Es tracta doncs d'un catàleg únic del qual el vostre públic podrà gaudir. Un comité d'experts ha sel·leccionat les pel·lícules. Un projecte de la Filmoteca de Catalunya

Ja les podeu consultar aquí i parlar amb la nostra oficina per a la contractació


Divendres 1 Febrer 2019
Aquí tenim les programacions cineclubistes de la Filmoxarxa. Un projecte de Filmoteca de Catalunya

17/02/2019 CINECLUB MANRESA.-ESSENTIAL KILLING  VOSC
19/02/2019 CINECLUB PATRONAT LA CATEQUÍSTICA FIGUERES.- SANG SAMI VOSC
19/02/2019 CINECLUB VIC.- LA GIRA VOSC
28/02/2019 CINECLUB GEGANTERS DE TAVERTET .- OCAÑA, RETRAT INTERMITENT VOE
22/02/2019 CINECLUB OLOT.- SANG SAMI  VOSC
28/02/2019 CINECLUB XISCNÈFILS CERDANYOLA DEL VALLÈS SANG SAMI VOSC

Divendres 1 Febrer 2019
El Jurat del Premi Miquel Porter ha decidit que el guardonat a la Mostra #Miradocs2019 del cineclub Barcelona Espai de Cinema - BEC sigui pel documental "Buenos días España" del MÁSTER DOCUMENTAL CREATIVO - Universitat Autònoma de Barcelona

El jurat estava conformat per Noel Puigdollers del Cineclub Cinema del Diable de Martorell, en Ginés Fernández, de la Federació catalana de cineclubs i Jordi Batet del Cineclub Barcelona Espai de Cinema.
 
Felicitats al premiat!!!!


Feed RSS de notícies
Apunta't a les nostres newsletters
LES NOSTRES IMATGES

Trobada de programadors de cineclubs. Vilafranca del Penedès. 18.06.2016PRESENTACIONS, CURSOS I TALLERS 2016